
Ο παππούς ο Ζήσης .....
Ο παππούς ο Ζήσης: Βολιώτης, μερακλής και μπεσαλής. Τη δεκαετία του 50, μετά τον πόλεμο, ο παππούς, μαζί με τη γιαγιά Ουρανία ζούσαν και μεγαλουργούσαν στα ιστορικά Παλιά Βόλου, πίσω απ’ την ψαραγορά, βάζοντας κάθε μέρα καινούρια πράγματα στο τραπέζι τους. Παθιασμένοι και οι δύο με τη μαγειρική, και ιδιαίτερα με τα ψαρικά, είχαν μετατρέψει το τραπέζι της αυλής στη Βελισσαρίου, σε χώρο γαστρονομικής συνάντησης συγγενών, φίλων, γειτόνων ακόμη και περαστικών με εκλεπτυσμένο ουρανίσκο! Γαύρος, μαριδούλα, αθερίνα, αλλά και τσιπούρα πελαγίσια, μπαρμπούνια, χταποδάκι, θράψαλο και όλα τα καλά της θάλασσας είχαν καθημερινά την τιμητική τους. Απαραίτητο συμπλήρωμα; Εκλεκτό τσίπουρο και καλοκουρδισμένες κιθάρες για τις ιδιαίτερες στιγμές. Η ζωή λοιπόν ήταν ωραία με τηγάνι, αλεύρι, αλάτι και… ψαράκι στο χωνάκι. Πώς προέκυψε το τελευταίο; Υπάρχουν δύο εκδοχές εντός της οικογενείας.
Η πρώτη λέει ότι συγγενείς, γείτονες και φίλοι, εκστασιασμένοι από τα νόστιμα του παππού Ζήση και της γιαγιάς Ουρανίας, έσκιζαν, όταν ο Ζήσης κοιτούσε αλλού, κομμάτια από τη λαδόκολλα, τύλιγαν το ψαράκι τους σε αυτά και... έφευγαν με ψαράκι στο χωνάκι για το σπίτι! Η δεύτερη εκδοχή έχει να κάνει με… ναυτάκια. Καθώς τη δεκαετία του 50, οι ναυτονόμοι δεν αστειεύονταν, ναύτες του πολεμικού ναυτικού και φανατικοί θαμώνες στη Βελισσαρίου, ζητούσαν από τον παππού Ζήση να τους “πακετάρει” τα ψαράκια στο καπέλο, συνθηματικά αποκαλούμενο και “χωνάκι”, για να τα περάσουν μετά στο πλοίο και να συνεχίσουν το τσιμπούσι και μετά την έξοδο. Όποια όμως και από τις δύο εκδοχές και αν… δικαιωθεί ιστορικά, ένα είναι σίγουρο: ότι το ψαράκι στο χωνάκι καθιερώθηκε ως οικογενειακή αξία.


Σήμερα.....
Σήμερα, ο εγγονός Ζήσης που κληρονόμησε από τον παππού το πηγούνι αλλά και το πάθος για τα ψαρικά, παρουσιάζει το ψαράκι στο χωνάκι του 21ου αιώνα. Ψαράκια και θαλασσινά, γαύρος, αθερίνα, μαρίδα, γαριδούλα, όλα σας περιμένουν στο χωνάκι αλλά και στο τραπέζι! Μαζί με το ψιλό ψαράκι, στο “Ψαράκι στο Χωνάκι” προσφέρουμε και άλλα καλά της θάλασσας. Ψάρι ημέρας, λυθρίνι, μπαλάς, μπαρμπούνι είναι στη διάθεσή σας, ζουμερό και ολόφρεσκο. Απολαύστε και τα θαλασσινά μας, χταποδάκι, καλαμάρι, γαρίδα ή θράψαλο.Και όσον αφορά τις σπεσιαλιτέ μας, όπως καραβιδομακαρονάδα βολιώτικη, έχουν φυσικά τη… σφραγίδα Ζήση (παππού και εγγονού). Ψαράκι στο Χωνάκι λοιπόν. Ο Ζήσης σε καλεί να το ζήσεις!
Από τον τύπο.....
1
-
«Ζήσης»: Εδώ τρως ψαράκι στο χωνάκι και παίρνεις ρέστα από πεντάευρο
2
-
Zisis has placed itself firmly on the Athenian food scene with its simple concept of seafood served in paper cones!
3
-
Βολιώτης σερβίρει ψαράκι στο χωνάκι και κάνει θραύση στην Αθήνα
4
-
Εκτός από το παγωτό και τους ηλιόσπορους, τώρα μπορείτε να γευτείτε σε χωνάκι και τα ψαρικά της αρεσκείας σας! Όχι, δεν πρόκειται για φάρσα, αλλά για τη νέα πρόταση ψαροφαγίας στο κέντρο της Αθήνας
